Saptamina cartilor

   

Ieri am primit o carte pe care o comandasem in weekend. Pe linga cea dorita am mai primit una. Initial am crezut ca din neatentie am mai solicitat ceva, insa nici titlul si nici autorul nu-mi spuneau mare lucru. M-a lamurit semnul de carte pe care scria „Boekenweekgeschenk” si pe partea cealalta „Een boek als treinkaartje”. Aha! E Saptamina Cartilor in Olanda! Practic, acea carticica primita este biletul meu de tren pentru duminica, 31 martie (cind se termina saptamina cartilor), pe orice ruta, intreaga zi. De ce am primit-o totusi? Pentru ca am comandat o carte in limba olandeza cu valoare mai mare de 12,50 euro. Si de ce merg cu o carte drept bilet de calatorie? Pentru ca NS (Caile Ferate Olandeze) este sponsorul principal al acestei minunate actiuni.

Cite ceva despre acest minunat eveniment

    Aceasta actiune numita generic „Saptamina cartilor„, dedicata literaturii olandeze, se desfasoara in fiecare an in luna martie vreme de 8-10 zile, prima editie a avut loc in 1932. Intre anii 1942-1945, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, nu s-a desfasurat nicio editie.  In 1941 desi „cartea cadou” pentru public fusese tiparita, a fost retrasa din magazine din cauza ocupatiei germane. Evenimentul are in fiecare an cite o tema si debuteaza cu un bal al cartiiboekenbal la care sunt prezenti autori si publicisti olandezi si flamanzi. In rest, pe parcursul intregii saptamini au loc intilniri cu cititorii, festivaluri literare sau dezbateri, in biblioteci, scoli, librarii. Anual, un scriitor olandez sau flamand este rugat sa publice o nuvela care va fi daruita publicului in aceasta saptamina, la cumpararea uneui carti in limba neerlandeza sau cind cineva devine membru al vreunei biblioteci. In ultima zi, cu volumul respectiv se poate circula cu trenul, toata ziua, in toata Olanda, practic gratis. 

A 84-a editie 

In momentul publicarii acestui articol suntem la mijlocul saptaminii cartilor (23-31 martie). Tema de anul acesta este „De moeder de vrouw” („Mama, femeia”) – doua identitati legate in mod indestructibil? Tema are doua perspective diferite : cea a mamei, maternitatea, si cea a copilului.  Se pare, insa, ca aceasta tema a stirnit aprige controverse si indelungi discutii, ceea ce, spun organizatorii, nu a fost de dorit, ideea fiind de a arunca o privire asupra maternitatii si a femeii din literatura, asupra personajelor  autonome, puternice si curajoase, aducind ode acestora. 

Pentru acest an cartea cadou ii apartine lui Jan Siebeling, intitulata „Jas van belofte”(„Haina promisiunii”).  Jan Siebeling (13 februarie 1938, Velp – Gelderland) este autorul mai multor romane, printre care „Knielen op een bed violen” („Ingenuncheaza pe un pat de vioare”), volum vindut in anul aparitiei, 2006 in peste 600000 de exemplare si care a fost transpus pe pelicula zece ani mai tirziu de regizorul olandez Ben Sombogaart – „In my father’s garden”. Titlul olandez fiind acelasi cu cel al romanului. 

Ceea ce mi se pare interesant, pe linga evenimentele literare care se petrec in toata tara, elementul neprevazut  va fi ca diminica, in tren, cei care vor circula cu respectiva carte s-ar putea sa se intilneasca cu autorul. Care ruta, ce tren?  Este o surpriza pentru public. 

Consider ca acest gen de eveniment ar putea fi pus foarte usor in practica si in Romania, cu putina logistica si bunavointa, sa nu mai vorbim de publicul dornic de asemenea actiuni. Cel putin asa vad eu lucrurile de la distanta.

2 comentarii la „Saptamina cartilor”

  1. Wow, ce idee frumoasă și inedită! 🙂 Cred că românii ar merita așa ceva și avem scriitori buni, care cu siguranță s-ar implica în eveniment. Întrebarea e, cine să organizeze una ca asta…. (deși cred că pentru Cărturești, de exemplu, n-ar fi deloc imposibil).

    1. Da…si eu tot pe Carturesti as paria pentru o buna organizare. Cu siguranta romanii merita asa ceva si sunt convinsa ca ar prinde nemaipomenit un astfel de eveniment, edituri, scriitori, cititori impreuna. Ce frumos ar fi sa se circule cu o zi in minjloacele de transport in comun cu o carte! Sper ca cineva sa prinda ideea asta din zbor si sa o materializeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *