Votat!

Saptamina trecuta, miercuri, a fost zi de vot in Olanda. S-au organizat alegerile pentru provincii  (de provinciale staten) si consiliile de apa (waterschap).

Pentru ce am votat?

A fost un vot important pentru ca liderii alesi pentru provincii vor fi parte din Prima Camera sau Senat (Eerste Kamer der Staten-Generaal, Eerste Kamer, Senaat). Impreuna cu cea de-a Doua Camera sau Camera Deputatilor (Tweede Kamer) formeaza, desigur, Parlamentul (Staten Generaal, het Parlement). Alegerile in cele doua camere se desfasoara la fiecare patru ani, insa nu concomitent. Senatul are 75 de locuri si a fost fondat in 1815.

Consiliile de Apa (Waterschappen) sunt in numar de 21 si reprezinta una dintre cele mai vechi forme de administratie locala din Tarile de Jos, datind din secolul al 13-lea.                                                                                                               De ce sunt atit de importante aceste Consilii? Ei bine, dupa cum stiti, Olanda are 26% din suprafata tarii sub sau la nivelul apei, iar aceste Consilii au ca principale  responsabilitati controlul calitatii apelor de suprafata (canale, lacuri, iazuri si cursuri) prin tratarea apelor reziduale, protejarea fata de inundatii sau furtuni, gestionarea si intretinerea barierelor de apa pe dune, diguri si cheiuri, mentinerea unui nivel adecvat al apei in  poldere si chei navigabile, ca sa amintesc doar citeva din obligatiile acestui organism guvernamental regional.

Cine poate vota? 

Pentru Senat este necesar sa fii supus olandez, insa in general, pentru alegerile locale si prin urmare si pentru Administratia Apei (in acest caz) e suficient sa ai rezidenta in Regatul Tarilor De Jos.

Cum se desfasoara intreg procesul?

Cu citeva saptamini inainte de vot primim acasa un „stempas”, un buletin de vot, cu care ne prezentam in ziua alegerilor. Pe linga acest buletin trebuie sa ai un alt act de identificare. De data asta eu am prezentat carnetul de conducere (olandez), act cu care ma legitimez de multe ori si in diverse situatii. Repet, fara buletinul de vot nu participi la alegeri. Acum patru ani, pentru aceleasi alegeri am votat si pentru sotul meu pentru ca mi-a dat imputernicire prin acest „stempas”.  A semnat si mi-a dat o copie dupa carnetul lui de sofer cu care eu m-am prezentat si am obtinut buletinele cu care am votat pentru amindoi.

De cind am implinit 18 ani eu votez, nu ratez nicio alegere fara sa-mi exprim votul, este un drept fundamental pe care nu vreau sa-l pierd si ma bucur ca il am. Imi amintesc ca la primele alegeri locale in Olanda am fost foarte placut surprinsa ca am drept de vot, desi eram doar rezident. Avind cetatenia deja de 7 ani, votez si pentru locale si pentru generale. Cu toate ca nu sunt chiar la zi cu ce se intimpla in politica olandeza, oricum nu este atit de tulbure si instabila ca cea romaneasca, inaintea fiecaror alegeri citesc, ma informez si apoi decid pe ce partid sau nume voi colora.

Mergeti la vot! 

Va rog din suflet, nu va „pisati pe el de vot”, cintariti foarte bine candidatii, nu fiti patimasi si alegeti ca sa va fie bine pe termen lung. Alegeti oameni cu diplome obtinute la fel ca voi, cu minca multa, somn putin si examene „pe drepte”, oameni cu idei, deschisi, transparenti, valorosi, candidati care au valori morale si principii.  Numai voi puteti sa retezati clanurile mafiote si acesti analfabeti care se afla acum la putere doar in interes propriu. Si mi-e teama ca e poate ultimul tren daca nu actionati acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *